Mere tumult i den kinesiske økonomi?

Kina økonomiDen kinesiske økonomi har i 2016 set skidt ud. Allerede i starten af 2016 advarede CNN, CNBC og WSJ, at der ville komme tumult på det kinesiske aktiemarked. Tumulten på det kinesiske aktiemarked spredte sig hurtigt til resten af markederne i verden, som vi så tydeligt så – især i januar, men også februar. I marts har der været mere ro på markederne, men volatiliteten ser ud til at vende tilbage.

Den anseelige volatilitet i januar skyldtes de markante reformændringer den kinesiske regeringer kom med. Reformændringer, der ændrede den kinesiske infrastruktur markant. Disse ændringer lagde som sagt grund for den voldsomme volatilitet i de foregående måneder.

I august 2015 devaluerede Kina deres valuta, som sendte verdensmarkederne en tur ud over afsatsen på trods af, at IMF besluttede at optage den kinesiske Yuan som reservevaluta. Volatiliteten har dog lagt det kinesiske marked i ruiner. Tværtimod, så ser nøgletal for det kinesiske aktiemarked faktisk overraskende positive ud og tal som P/E og K/I ser fornuftige ud.

Tvivlsspørgsmålet dannes, når man kigger på den uigennemsigtighed, der er i den kinesiske økonomi. Utroværdig data, tvivlsom politik og ugennemsigtig beslutningstagen har gjort den kinesiske økonomi til en ’utroværdig’ økonomi. Af denne grund skal der stilles spørgsmålstegn om Kinas økonomi overhovedet på noget tidspunkt er vokset med 7-10%, når de officielle tal kommer fra de kinesiske statistikbureauer.

Den kinesiske regering skal mødes lige nu og diskuterer målsætning og politik for næste år. Ifølge Jacob Lew som er U.S. Treasury Secretary har Kina ingen intention om igen at devaluere i 2016, men såvel som det skete i 2015 kan det ske i 2016. Li Keqiang, premiereminister, satte ved mødet et vækstmål på 6,5-7%, hvilket er påfaldende under hvad vi så for bare 6 år siden. Oven på en lavere vækstmål, hævede Le Keqiang også målet for underskuddet i forhold til BNP til 3%. Alt i alt, ser det mindre godt ud for den kinesiske økonomi, men som jeg har nævnt i tidligere indlæg er det generelt for verdensøkonomien.

Generelt har den kinesiske regering været bedre siden januar til at kommunikere og udvise forståelse. Under januars tumult forblev regering stille, men chefen for Kinas centralbank, Zhou Xiaochuan, kom under dette års møde med et interview. Et interview, der uden tvivl gav ro på nerverne hos investorerne.

2016 ser blandet ud for Kina. Med lave vækstrater og et større underskud. De lavere vækstrater er formentlig kortsigtet, og det forstørrede underskud kommer formentlig af de øgede investering i infrastrukturen – alt som på længere sigt skal forbedre økonomien og skabe højere vækst. Selvom man må forvente, at Kinas vækst aftager med årene.

Det giver uden tvivl et positivt udgangspunkt, når centralbanken forstår at de skal være mere åbne og kommunikere med investorer og befolkningen i krisesituationer.

Du er måske også interesseret i


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/christianrasmussen.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *