USA, Cuba og Handelsforbuddet

USA og CubaUSA og Cuba har igennem tiden haft et mærkværdigt forhold. Cuba, en ø, ikke så langt fra den amerikanske kyst med lige omkring 11 millioner indbygger, i hårdknude med en supermagt. Sådan har det stået til i et halvt århundrede og først for nylig er kommunikationen og spændingen mellem de to lande blevet løsnet. Handelsforbuddet USA har sat over for Cuba ser endelig ud til at blive løsnet – de engang bitre fjender kan blive nabolande, der nyder godt af hinanden produktion og velfærd.

Situationen mellem USA og Cuba

I juli 2015 blev der for første gang åbnet op for kommunikationen mellem Cuba og USA. Det amerikanske flag blev hejst hos den cubanske ambassade i Washington. Barack Obamas besøg i Cuba tidligere i marts markerede endnu et historisk øjeblik, da det netop var første gang en amerikanske præsident havde besøgt øen siden Calvin Coolidge. Besøget af Barack Obama blev gjort muligt i 2014, da paven orkestrerede den handel, der skulle sende amerikanske spioner tilbage til USA sammen med den amerikanske entreprenør, som sad fængslet i Cuba. I Cuba har det været svært for indbyggerne at få adgang til internet og mobiltelefoner, men efter forhandlingerne med USA er begyndt at trappe op igen, er der sket fremskridt på øen. Cuba har løsladt 53 politiske fanger, og Obama har løsnet handelsforbuddet, der nu tillader amerikanere med cubanske rødder at sende penge til Cuba, og samtidig gøre det muligt for dem at rejse til Cuba. For at det kan lade sig gøre for Obama, at totalt fjerne handelsforbuddet skal han have medhold i kongressen. Netop medhold i kongressen er dog lettere sagt end gjort, da den nuværende præsidentkandidat Marco Rubio og senator i Florida ikke lader til at være interesseret i at fjerne handelsforbuddet.

Baggrund for situationen mellem USA og Cuba

I 1959 kom Fidel Castro til magten efter et kup mod den daværende diktator Fulgencio Batista. Kuppet blev netop en inspiration for fremtidige revolutionære bevægelser rundt omkring i verden på trods af at Cuba var/blev et diktatur. Efter Castro allierede sig med Sovjetunionen, da den kolde krig havde nået sit brændpunkt, stoppede USA alle forbindelser til Cuba og forsøgte at smide ham af tronen i 1961, men mislykkes. Det mislykkedes kup fra USA blev starten på det handelsforbud, som i dag er ved at se sin ende. Samtidig blev det også starten på den krise, der stod på i 13 dage, da Cuba besluttede sig at ligge ø til atommissilbaser. I 1996 blev handelsforbuddet for første gang ændret, da USA forsøgte at gennemtvinge et demokrati vha. ’Helms-Burton Act’. Handelsforbuddet er dog ikke således, at alt handel er stoppet mellem USA og Cuba. Handelsforbuddet gør blot, at der lige netop er nok handel – mest i landbrugsprodukter, men som stadig gør USA til Cubas syvende højeste handelspartner.

Hvis handelsforbuddet fjernes?

Hvis handelsforbuddet fjernes vil der uden tvivl ske nogle omvæltende ting i Cuba. Tvivlsspørgsmålet opstår dog, når man overvejer hvordan Cuba ser ud lige nu. Cuba er fortsat et diktatur med Raúl Castro i spidsen, Fidel Castros bror. Hvis handelsforbuddet fjernes vil det øge mængden af turister i Cuba, og dermed landets BNP. Spørgsmålet er så bare, hvem der får de ekstra penge som landet kommer til at tjene. I værste tilfælde bliver det regeringen(Castro), der tager pengene og de hårdtarbejdende cubanere bliver betalt i den værdiløse peso. Amerikanske virksomheder laver lobbyarbejde for at få lov til at handle med diktatoren, og Obama fortæller os, at Cuba rent faktisk er et uudnyttet eksportmarked. Der er en grund til at Mexico og Spanien ikke har udnyttet Cuba endnu, og det bunder højst sandsynligt i at Cuba allerede har aftaler under bordet med de fleste virksomheder. Umiddelbart ser det meget skidt ud for Cuba. Eftersom Cubas finansielle livline, Venezuela, også er i store økonomiske vanskeligheder.

Spørgsmålet er så om der overhovedet er en fordel ved at fjerne handelsforbuddet. Venezuela er lige nu den største leverandør af olie til Cuba, og hvis USA fik mere indflydelse igennem handelsforbuddet kunne det marginalisere Venezuela og give USA mere salg til Cuba igennem olie. Flere tilhængere af at fjerne handelsforbuddet mener, at handelsforbuddet har snydt amerikanske virksomheder og holdt den amerikanske regering uden for. Obama mener selv, at hans metoder vel underminere Raúl Castros etpartisystem og hjælpe Cubas private sektor. Obama skal dog huske at tænke på hans egen økonomi og den amerikanske centralbanks ønsker vedr. renten, som jeg har nævnt i tidligere indlæg.

Du er måske også interesseret i


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/christianrasmussen.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *