Udviklingen i Cloud Computing

Man snakker tit om at gemme ting i ’skyen’. Men hvad er skyen egentlig og hvorfor hedder det det? Cloud computing er i sig selv ikke noget nyt. Det har eksisteret i mange år efterhånden, men det er først nu det er begyndt at få den opmærksomhed det får. Cloud computing dækker over deling af data på alle enheder. Cloud computing vil helt principielt sige, at du kan få adgang til dine data overalt i verden på hvilken som helst computer eller enhed. Cloud computing afskaffer dog ikke helt de traditionelle fysiske servere. De traditionelle fysiske servere er dog kun placeret et sted, og det er hos den virksomhed, som er udbyder af cloud computing servicen, f.eks. IBM, Microsoft, Google eller Amazon.

På mindre end et årti er skyen gået fra primært at være et værktøj til at forbedre IT økonomien og fleksibiliteten i den pågældende virksomhed til en styrke der systematisk ændrer verdensøkonomien. Cloud computing virksomheder oplever eksponentiel vækst, og den traditionelle opbevaringsmetode, hvor virksomheder har store servercentre er ved at være over. Det hele er samlet ét sted nu. Cloud computing kunne meget vel være den næste store ting som man f.eks. så i 1980’erne, da Pc’en blev introduceret.

Cloud computing er gået igennem tre faser siden det blev introduceret. Cloud computing blev først set som et værktøj til computere, hvilket det stadig er, men ikke i samme omfang som det er nu. Dernæst blev cloud computing udviklet til at være en del af infrastrukturen i de største virksomheder i verden. Ser man på, hvordan udviklingen ser ud nu, så er vi så langt henne, at cloud computing er en del af vores hverdag. Når du f.eks. anvender din Outlook eller Gmail, så gør du brug af cloud computing.

Cloud computing som et værktøj

I den tidlige alder af cloud computing blev det primært set som et værktøj til at forbedre fleksibiliteten og effektiviteten inden for IT i en virksomhed. I gamle dage blev alle ressourcer bestilt manuelt, men med cloud computing kunne det nu lade sig gøre over internet – on demand.

Udbyderne af cloud computing tilbød nu flere forskellige former for service inden for IT med nærmest ubegrænsede mængder af data med priser der var til at forstå for markedet. Tidligere skulle man betale for unødvendige ressource, men nu var det muligt at betale for dem man faktisk brugte, så der ikke opstod en overflod af ressource, men så man kun fik det man skulle bruge.

Cloud computing gav mulighed for at forbrugere og virksomheder let kunne følge med den teknologiske udvikling i alle aspekter. Virksomhederne kunne nu få hjælp fra eksterne virksomheder, som f.eks. IBM, til at styre deres IT infrastruktur, så de på en måde fik den del af virksomheden outsourcet. Det sænker markant eventuelle skifteomkostninger, og effektivisere arbejdsprocessen for medarbejderne ved at de kan hente al deres materiale direkte fra ’skyen’.

Cloud computing som en del af infrastrukturen

Cloud computing har på dette tidspunkt vokset sig så stort, at flere data centre er åbnet verden over. Der er på dette tidspunkt ved at ske en industrialisering af cloud computing. Der var stadig virksomheder, der insisterede på at have deres egne data centre i stedet for at bruge globale data centre, som kan håndtere en del mere. Det er også markant mere ressourcekrævende at have sine egne datacentre, når man ellers kan outsource det til en virksomhed som IBM, som derefter varetager alle opgaver inden for serverhåndtering. De virksomheder som blev hængende tilbage på den gamle teknologi fik svært ved at følge med de virksomhed, som netop blev startet i denne tid, da de var langt mere fleksible i forhold til IT, og kunne varetage langt større opgaver meget mere effektivt.

Den store efterspørgsel, der nu viste sig at være efter de ’nye’ IT systemer, som kunne håndtere de store opgaver mere effektivt, var nu markant stigende. Der var ved at ske en industrialisering af IT industrien. IT industrien havde brug for en overhaling i den grad – alt var gammelt, og de fleste systemer var afhængige af gamle servere.

Data centre rundt omkring i verden er nu blevet centrum for den industrialisering der foregår inden for cloud computing og IT. En industrialisering, som er ledet af Amazon, Google og IBM’s Salesforce/SoftLayer. Cloud computing har skabt nye arbejdspladser for programmører, som er mere eftertragtet end nogensinde, og det har sat et skub i IT økonomien, som har stået stille i nogle år. I selve industrien er der opstået en priskrig på baggrund af den tætte konkurrence – priskrigen er opstået på baggrund af næsten ikkeeksisterende diversifikation, der er på markedet.

Forvandlingen til den digitale virksomhed

På nuværende tidspunkt har cloud computing været igennem de to første faser, og er nu en stor del af hverdagen i mange af verdens største virksomheder. I takt med at vi, og alle virksomheder, bliver mere og mere globaliseret, indtager cloud computing også vores hverdag.

IBM rapporter bl.a. at netop de har oplevet ca. 57% vækst i deres cloud computing område og International Trade Administration har i deres seneste rapport om industrien fremlagt meget positive tal og beskriver en industri der er i eksponentiel vækst.

Cloud computing er stadig ved at blive optaget i de fleste virksomheder. De fleste virksomheder anvender lige nu hybrid clouds. Der findes to typer af clouds. Privat og offentlig. Den private styres af virksomheden selv og den offentlige styres af en tredjepart – som f.eks. IBM. Udfordringen for de virksomheder, som anvender hybrid clouds er at få det hele til at hænge sammen. Det handler om at få integreret sin supply chain så vidt som muligt, og effektivisere processerne for på den måde at omkostningsminimere.

Cloud computing er så langt henne, at man faktisk ikke kan kategorisere det som privat og offentlig. Det kommer i bund og grund af på, hvordan og hvorledes den pågældende virksomhed skal bruge den cloud, som de opererer. Samt tilliden mellem den tredjepart, som styrer den offentlig cloud, og virksomheden som har den.

På trods af at cloud computing er i vækst, har de største virksomheder inden for cloud computing. IBM, Microsoft og Google lige fremlagt skuffende regnskaber. Det tyder på en dårlig regnskabssæson, men også at vi har noget at se frem til. De er alle tre virksomheder, der årligt investerer millioner i ny teknologi, og når efterspørgslen stiger som den gør, er det kun et spørgsmål om tid. IBM som jeg analyserede i et tidligere indlæg, spår jeg en meget lys fremtid for.

Cloud computing

Du er måske også interesseret i


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/christianrasmussen.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *