BREXIT og Den Amerikanske Centralbank

Den 23. juni skal briterne til stemmeurnerne og stemme om hvorvidt de fortsat vil være en del af EU. Et BREXIT kan have fatale konsekvenser for den britiske økonomi såvel som den europæiske økonomi. Kortsigtet vil det betyde lavere vækst, valutakursen og den generelle rente udvikling. Dette omfatter dog kun Storbritannien, men man vil samme effekt på global plan – dog i mindre omfang. Lige præcis for den amerikanske centralbank, FED, er det interessant at se hvordan de reagerer. Jeg har været inde på det i tidligere indlæg – hvordan FED reagerer på forskellige udsving og i denne sammenhæng skal vi umiddelbart se en afventende FED. Det kulminerer med et kommende præsidentvalg i USA, som umiddelbart skal overstås før FED hæver eller sænker renten. Synkront med dette har vi set lavere vækst i USA end forventet, og netop disse argumenter forhindrer højst sandsynligt en dobbelt rentestigning i år fra FED.

Hvilke konsekvenser er det tale om?

Det er umuligt at sige, hvilke konsekvenser, der præcist er tale om, men erfaring fra tidligere lignende situationer sætter os i en situation, hvor vi kan give et kvalificeret gæt. Der er dog ikke tale om nogen positive konsekvenser, skulle Storbritannien forlade EU. I forhold til hvilke konsekvenser der er, er der tale om forfalden britisk tillid til økonomien, konsekvenser for banker og kreditforeninger og valutakonsekvenser.

Tillid til økonomien

I takt med at Storbritannien forlader EU, vil der være en negativ vækst i økonomien. Det indebærer umiddelbart, at der vil være færre investeringer generelt. Investeringer generelt dækker over private investeringer og intensivering for virksomheder. Der vil højst sandsynligt komme en periode, hvor indtjeningen for britiske virksomheder stagnerer eller falder. Desuden kan vi komme til at se et mindre privat forbrug. Såvel som med virksomhedsinvesteringer, kan det private forbrug gå i stå grundet usikkerhed om, hvor Storbritannien står efter BREXIT.

Banker og kreditforeninger

Som jeg har nævnt i tidligere blogindlæg, så har britiske banker store udlån i Europa. Vi ved ikke endnu, hvordan forholdet mellem Storbritannien og EU kommer til at se ud efter et eventuelt BREXIT, men det kan have konsekvenser som nævnt i ’BREXIT og Den Europæiske Banksektor’. Det kan komme til at påvirke Bank of Englands rentepolitik markant, og på lige netop dette område er der stor usikkerhed.

Valutakurs konsekvenser

Der er her tale om ’Foreign Direct Investment’ eller FDI. FDI’er er investeringer af en virksomhed i f.eks. Storbritannien i en virksomhed i et andet land. Vi ved ikke, hvad konsekvenser af et BREXIT er, og det gør virksomhederne heller ikke. Der er derfor megen usikkerhed om, og virksomhedernes investeringer er gået i stå op til afstemningen. Det store underskud på Storbritanniens betalingsbalance holder investorer væk fra britiske virksomheder og eventuelt obligationer – der er for meget usikkerhed.

Der er ingen tvivl om, at med konsekvenser som disse, kommer den britiske økonomi til at opleve negativ vækst og højere inflation på kortsigt. På baggrund af disse konsekvenser kommer vi til, at se Bank of England gå til værks. Der kommer højst sandsynligt en del kvantitative lempelser, og på længere sigt vil den britiske økonomi komme sig.

Hvad med den amerikanske økonomi?

Konsekvenserne for den britiske økonomi på kortsigt kommer til at kunne mærkes på den britiske BNP, og de går højst sandsynligt nogle sure måneder/år i møde. Hvis den ovennævnte konsekvenser sker, kommer vi til at se mere eksport til Storbritannien fra USA. Dette skyldes, at den faldende pund, som er en konsekvens af BREXIT, vil gøre britiske vare og tjenesteydelser mere fordelagtige i forhold til amerikanske. Det er knap så godt for den amerikanske økonomi i forhold til den britiske. Som sagt kommer det ikke til at påvirke den amerikanske økonomi så meget som den britiske, men den amerikanske centralbank kommer til at stå over for en svær beslutning. Den amerikanske økonomi kommer højst sandsynligt ikke til at vokse ret meget ved et BREXIT, og en svag BNP vækst kunne skabe implikationer for FED i forhold til om de skal hæve eller sænke renten.

Det har set svagt ud for den amerikanske økonomi på det sidste. De seneste BNP rapporter viser en gennemsnitlig TTM BNP vækst på 1,3% – langt under forventningerne for den amerikanske økonomi. Det ville være hovedløst af FED, hvis de stod til at skulle hæve renten nu. Set i lyset af et muligt BREXIT og en amerikansk økonomi, der viser sig at være dårligt stillet end forventet. Der bør ikke ske en rentestigning før den amerikanske BNP vækst har nået det der er forventet af den. Lige nu er prognosen på 2,2% for 2016, hvilket er en del højere end de 1,3%. Den 14.-15. juni er der møde i FED, og det er her nok for tidligt at sætte ord på, hvad der kommer til at ske. Det kan dog forventes, at vi får mere klar besked den 26.-27. juli, når de holder møde igen.

uk and usa

Du er måske også interesseret i


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/christianrasmussen.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *