Must-have Bøger til Investering

Det kan være svært at komme i gang med investering. Især fordi der er et utal af bøger inden for investering samt flere forskellige metoder at investere på. I dette indlæg vil jeg se nærmere på, hvilke bøger, der har hjulpet mig til at forstå den finansielle verden bedre, og ikke mindst hvordan value investing fungerer. Jeg har aldrig rigtig gjort mig i daytrading eller korttidsinvestering som f.eks. 6-12 måneder. Af den grund vil de bøger jeg anbefaler primært være med fokus på value investing – typisk en tidshorisont på mere end 12 måneder.

For at lære om investering er du derfor nødt til at læse bøger, og sætte dig ind i de forskellige systemer som passer til den strategi som du vælger at følge. Det forventes ikke, at du som nybegynder kan læse 500 sider om dagen som Buffett, men man skal jo starte et sted. Start med 50 sider, og udvid til langsomt. Buffett er en af de helt store inden for value investing, men hvem lærte Buffett fra? Buffett lærte fra Benjamin Graham. En mand, som af børsmæglere, er set som en guru inden for investering. Benjamin Graham skrev The Intelligent Investor, som er den første bog på listen.

The Intelligent Investor

The Intelligent Investor blev først udgivet i 1949, og er en af de bøger Buffett anbefaler i højeste grad. Det virker måske meget tungt, at springe ud i investering med en bog skrevet af en af de største. Bogen er skrevet i et sprog, der er forholdsvist nemt at forstå, hvis du ved bare en smule om investering. The Intelligent Investor var den første bog jeg læste, og som jeg har læst 2 gange nu. Bogen følger Benjamin Grahams strategi, der omfatter tab minimering og profitmaksimering. The Intelligent Investor gennemgår alt, hvad der er at vide inden for value investering, og bogen kommer sågar med et indeks bagerst i bogen. Den nyeste udgave er kommenteret af Jason Zweig, hvilket gør den en tand lettere at forstå. Dog kan den originale udgave klart anbefales.

 

Security Analysis

Security Analysis er endnu en bog anbefalet af Buffett. Security Analysis er skrevet af Benjamin Graham og David Dodd. Hvor The Intelligent Investor er lidt mere til den almene investor, rykker Security Analysis op i helt anden liga. Bogen er stadig udstyret med et indeks bagerst, og alle kapitler gennemgår alt hvad der er inden for value investing meget grundigt. Dog kommer bogen langt mere i dybden end The Intelligent Investor. Bogen blev udgivet i årene efter The Great Depression, og er siden blevet opdateret flere gange med kommentarer af flere forskellige store investorer og hedgefond chefer. Bogen er en anbefaling værd, fordi den er anbefalet af Buffett, men fordi den gennemgår de absolut grundlæggende teknikker og teorier i forbindelse med value investing. The Intelligent Investor og Security Analysis blev begge anvendt meget, da jeg skrev min bachelorafhandling.

 

Common Stocks and Uncommon Profits

Common Stocks and Uncommon Profits er skrevet af den højt profilerede investor og hedgefond chef Philip A. Fisher. Bogen blev først udgivet i 1958. Philip A. Fisher er en af de personer, som Buffets investeringsstrategi er påvirket direkte af. Bogen fokuserer primært på ledelsen i en virksomhed, og mere konkret hvordan virksomheden håndteres. Philip Fisher opstiller i bogen 15 punkter eller spørgsmål man bør spørge sig selv før man foretager en investering. Jeg vil ikke gennemgå dem alle sammen her, da de bør læses og forstås i bogens kontekst. Spørgsmålenes mål er at identificere den kvalitative faktor i en virksomhed, der gør den værd at investere i. Kan alle spørgsmål besvares og er de positive, viser de at virksomhed har en solid og stærk ledelse.

 

Andre bøger?

Der er langt flere bøger, som jeg kan anbefale. I dette indlæg har jeg dog kun valgt at fokusere på 3 af de største efter min egen mening. De tre ovenstående bøger har jeg valgt, fordi jeg mener det er dem der ligger grundstenene for en fremtidig value investor. Jeg vil i fremtidige indlæg komme ind på andre bøger, som jeg personligt har nydt godt af at læse.

Der er ingen tvivl om, at det er muligt at gå ud og skabe stor profit uden at have læst bøgerne. Har du derimod læst bøgerne og følger strategierne er det stort set umuligt for dig fejle. Du vil se nedtur på verdensmarkederne, hvor du ikke vil undgå at tabe, men hvis du er stærk nok til at holde din position i en eventuel recession, så vil du også opnå resultater på den anden side, når konjunkturerne vender. Af andre anbefalelsesværdige bøger kan være:

  • Stress Test: Reflections on Financial Crises af Timothy Geithner
  • The Essays of Warren Buffett af Lawrence A. Cunningham
  • Jack: Straight from The Gut af Jack Welch
  • Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street af John Brooks
  • The Snowball af Alice Schroeder
  • Reminiscences of a Stock Operator af William J. O’Neill

Du er måske også interesseret i

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *